Black Friday

Si u bë e premtja e zezë një ditë kaq e madhe për blerje?

Është e vështirë të thuhet kur një ditë pasi Falënderimet u shndërruan në një tregti me pakicë falas për të gjithë, por me siguri daton në fund të shekullit të 19-të. Në atë kohë, paradat e Falënderimeve të sponsorizuara nga dyqanet ishin të zakonshme dhe pasi Santa Claus (Babadimri) u shfaq në fund të paradës, sezoni i blerjeve të pushimeve kishte filluar zyrtarisht.

Në ato ditë, shumica e shitësve me pakicë zbatuan një rregull të pashkruar se sezoni i blerjeve të pushimeve nuk filloi deri pas Falënderimeve, kështu që asnjë dyqan nuk do të reklamonte shitjet e pushimeve deri të Premten menjëherë pas festës. Kështu, kur përmbytjet u hapën të Premten, u bë një marrëveshje e madhe.

Pra, shitësit me pakicë shpresonin gjithmonë për një festë falënderimesh më të hershme?

Ata jo vetëm që shpresonin; ata donin ta aktivizonin këtë. Në vitin 1939, Shoqata e Mallrave me pakicë paralajmëroi Franklin Roosevelt që nëse sezoni i festave nuk do të fillonte derisa pasi amerikanët festuan Falënderimet në të enjten e fundit tradicionale në nëntor, shitjet me pakicë do të shkonin në rezervuar. Qysh në ikonoklast, Roosevelt pa një zgjidhje të lehtë për këtë problem: ai e zhvendosi ‘Falënderimet’ deri në një javë. Në vend që të festonte festën në ditën e saj tradicionale – 30 nëntor të atij viti – Roosevelt deklaroi të enjten e ardhshme deri në të kaluarën në nëntor si Falënderimet e reja, menjëherë duke kaluar një javë shtesë në sezonin e blerjeve.

Pse quhet “e Premtja e Zezë”?

Nëse pyesni shumicën e njerëzve pse ditën pas Falënderimeve quhet e Premte e Zezë, ata do të shpjegojnë se emri buron nga shitësit që përdorin faturat e mëdha të ditës, si mundësi e tyre për të “hyrë në të zezë” dhe për t’u bërë fitimprurës për vitin.

Sipas studiuesve, emri “E Premte e Zezë” daton në Filadelfia në mesin e viteve 1960. E Premtja në fjalë është e ngjeshur mes Falënderimeve dhe lojës tradicionale të futbollit Ushtria-Marinës që është luajtur në Filadelfia të Shtunën në vijim, kështu që Qyteti i Dashurisë Vëllezër ishte gjithnjë me aktivitete në atë ditë. Të gjithë njerëzit ishin të shkëlqyeshëm për shitësit me pakicë, por ata ishin një dhimbje e madhe për oficerët e policisë, drejtuesit e taksive dhe këdo që duhej të negocionte rrugët e qytetit. Ata filluan t’i referohen ditës vjetore të bedlamit komercial si “E Premte e Zezë” për të pasqyruar sa irrituese ishte.

Lexo më shumë…